Διεύθυνση Σπουδών Εναλλακτικής Παιδείας

Κώστας Λεφάκης

Κώστας Λεφάκης

Επιστημονικός Συνεργάτης - Σύμβουλος Σπουδών

Στα μέσα του 2010, κάνοντας έναν απολογισμό της διαδρομής που έχω διανύσει, συνειδητοποιώ ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί 35 χρόνια που υπηρετώ συντακτικά και συγγραφικά αυτόν τον τομέα. Η πρώτη  εμφάνιση μου γίνεται στο περιοδικό ΟΥΡΑΝΟΣ το καλοκαίρι του 1975 που μου δίνει το έναυσμα γρήγορα να εξελιχτώ σε ένα συντάκτη αυτού του πολύ ωραίου για εκείνη την εποχή και κατατοπιστικού περιοδικού, τόσο σε θέματα αστρολογικά όσο και σε θέματα ψυχολογίας. 

Κατά την διαδρομή αυτή έκανα μικρές δοκιμαστικές εμφανίσεις τόσο στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όσο και στο περιοδικό SORED. Εκείνο που ήταν χαρακτηριστικό ήταν ότι έγραφα με πολύ κέφι και αγάπη καθετί σχετικό με το θέμα της αστρολογίας των 12 ζωδίων και των 10 πλανητών. Η πρώτη οργανωμένη εργασία είδε το φως της δημοσιότητας την άνοιξη του 1978 το οποίο φιλοξενήθηκε από το εβδομαδιαίο περιοδικό ΦΑΝΤΑΖΙΟ. 

Η επιτυχία που είχε τότε αυτή η παρουσίαση με οδήγησε σε συνεργασία γενικότερα με τις εκδόσεις Τερζόπουλου, τόσο για τις εβδομαδιαίες προβλέψεις του ΦΑΝΤΑΖΙΟ όσο και για την ανάληψη της ρουμπρίκας του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ τον Ιανουάριο του 1980. Την ίδια χρονιά πραγματοποιείται ένα δεύτερο αφιέρωμα στο περιοδικό αυτό σχετικά με τις ερωτικές σχέσεις των δυο φίλων το οποίοι είχε την ίδια αναγνωστική επιτυχία με την πρώτη μου εμφάνιση. Την ίδια χρονιά συμμετείχα στην σύνταξη μικρών αφιερωμάτων για τα 12 ζώδια που συνόδευε τις πωλήσεις ζωδιακών κοσμημάτων εκείνη την εποχή. 

Ο καιρός προχωρά γρήγορα και αρχίζει η συγγραφή του πρώτου μου βιβλίου με τίτλο ΖΩΔΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ, ο οποίος ξεκινά το 1981 με σύσταση του Χρήστου Τερζόπουλου και το οποίο βιβλίο θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 1984. Το 1982 η δημοσίευση μιας σειράς άρθρων με τίτλο ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΤΟΥΣ στο περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ, κάνει μεγάλη αίσθηση στον αναγνωστικό κοινό. Την ίδια χρονιά αποκτώ μόνιμη στήλη στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κάνοντας πρωτοτυπία ένα μικρό χρονογράφημα αστρολογικού αλλά και ψυχολογικού χαρακτήρα που συνόδευε κάθε φορά τις εβδομαδιαίες προβλέψεις. Επίσης την ίδια χρονιά κάνω και την πρώτη τηλεοπτική μου εμφάνιση στην εκπομπή ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ διασαφηνίζοντας τη θέση της σύγχρονης αστρολογίας από τους υπόλοιπους τομείς τόσο της μαντικής τέχνης όσο και της παραψυχολογικής έρευνας. 

Την επόμενη χρονιά πλέον το 1983 φιλοξενούμαι μια φορά το μήνα στην ραδιοφωνική εκπομπή του Κώστα Μαζάνη στο δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ. Παράλληλα δημιουργώ πρόσβαση στην  συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη δίνοντας ομιλίες σε συλλόγους και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η επιτυχία της στήλης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία με οδήγησε να αναλάβω ή να δημιουργήσω αν θέλετε, καθημερινό ωροσκόπιο για την Ελευθεροτυπία το οποίο ξεκινά την 1η Ιανουαρίου του 1984. Την ίδια χρονιά βλέπει το φως όπως είπαμε της δημοσιότητας ο ΖΩΔΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ο οποίος γίνεται ανάρπαστος στην αγορά. Την εποχή εκείνη καθώς τα έτη διαδέχονται το ένα το άλλο επεκτείνομαι με αφιερώματα τόσο στο περιοδικό ΕΝΑ όσο και στην ελληνική έκδοση του περιοδικού PLAYBOY. Το φθινόπωρο του 1986 πλέον παίρνω την αστρολογική ρουμπρίκα στο πρώτο τηλεοπτικό μαγκαζίνο που κάνει η ΕΡΤ1 με τίτλο τα «Κυριακάτικα» και αποτελώ τον πρωτοπόρο της εποχής που κατά κάποιο τρόπο σπάει τα συντηρητικά  πλαίσια παρουσιάζοντας ένα θέμα που μέχρι τότε αποτελούσε ταμπού. 

Ένα χρόνο αργότερα γίνεται η συμφωνία με μια γαλλική εταιρία που εκπροσωπείται στη Ελλάδα από το Jean Paul Erman και έχει σαν προϊόν ανάλυση αστρολογικών προγραμμάτων προβλέψεων κατά παραγγελία. Είναι κάτι αντίστοιχο σαν το ΑΣΤΡΟΦΛΑΣ που υπήρχε τότε στην γαλλική πρωτεύουσα. Το 1988 αποχωρώ από την συντακτική ομάδα του περιοδικού «Γυναίκα» και αναλαμβάνω την μηνιαία ρουμπρίκα του ELLE που βγαίνει τότε σε ελληνική έκδοση, όπως επίσης συμμετέχω στο περιοδικό ΚΑΙ το οποίο είναι εβδομαδιαίο. Επίσης, τερματίζοντας την συνεργασία μου με το Playboy, αναλαμβάνω την ρουμπρίκα του περιοδικού STATUS. 

Το 1989 οι εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν το δεύτερο μου βιβλίο με τίτλο ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ και το Δεκέμβριο  της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί το τρίτο μου βιβλίο με τίτλο ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ 2000. Εκείνο που έκανε αίσθηση είναι η πρωτοτυπία που αναπτύσσω τόσο σε επίπεδο χιούμορ όσο και σε επίπεδο γραπτού λόγου και αυτό φαίνεται καθαρά στο περιοδικό ΜΑΧ που κυκλοφορεί το 1990. 

Δυο χρόνια αργότερα, υπάρχουν δυο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Άλμπατρος τα οποία γράφτηκαν μεταξύ 1991 και αρχών 1992. Το ένα αναφέρεται στους πλανήτες, στον ανθρώπινο χαρακτήρα και στη ζωή συμβολικά, και το άλλο αναλύει τους συνδυασμούς ζωδίου και ωροσκόπου οι οποίοι είναι 144 στον αριθμό. Τις ίδιες περιόδους αναπτύσσεται η ελεύθερη τηλεόραση και συχνά καλούμαι να εκφράσω την άποψη μου καταλήγοντας την άνοιξη του 1995 να έχω μια ενημερωτική αστρολογική εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Star channel με τίτλο Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ. Ένα χρόνο αργότερα συμμετέχω στην ενημερωτική εκπομπή του Mega, ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ με τον Παύλο Αλέπη. Το 1997 ο Αντώνης Λιμπέρης μου δίνει την ευκαιρία να γράψω ένα βιβλίο αναλυτικά για το 2000 το οποίο συνοδεύει το εβδομαδιαίο τηλεοπτικό περιοδικό 7ΜΕΡΕΣ TV. 

Το 1998 γίνομαι μέλος των εκδόσεων Λιβάνη και την χρονιά εκείνη εκδίδεται το βιβλίο μου με τίτλο ΤΑ ΑΣΤΡΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Το φθινόπωρο της χρονιάς εκείνης παίρνω μέρος σε μια εκπομπή του ΣΚΑΙ με τον τίτλο ΕΣΠΡΕΣΟ. Το πρώτο εξάμηνο του 1999 συνεχίζω την συμμετοχή σε πρωινή εκπομπή του ίδιου σταθμού με παρουσιάστρια την Κατερίνα Γιατζόγλου. Η αλλαγή της χιλιετίας με βρίσκει σε έντονη συγγραφική δραστηριότητα. Το Νοέμβριο του 2000 κυκλοφορούν σε μικρή μορφή βιβλία πολυτελείας, χωριστά για την ταυτότητα κάθε ζωδίου από τις εκδόσεις Λιβάνη τα οποία σε διάστημα λιγότερο από 3 μήνες ανεβάζουν σε εντυπωσιακό αριθμό τις πωλήσεις τους. Την ίδια χρονιά ξεκινάω συνεργασία στο ένθετο περιοδικό SYMBOL της εφημερίδας ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ. 

Τέσσερα χρόνια αργότερα παίρνω μέρος στη σύνταξη κειμένου (sms) που οργανώνει η εταιρία IN ACCESS NETWORKS και η οποία τροφοδοτεί τις τηλεφωνικές υπηρεσίες αστρολογικού χαρακτήρα τόσο της Vodafone όσο και της Cosmote. Το 2007 συμμετέχω στο βιβλίο της Τατιάνας Ματζαρίδου, ΑΣΤΡΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ. Το  φθινόπωρο του 2008 κυκλοφορεί το βιβλίο Η ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ από τις εκδόσεις Λιβάνη. Το 2009 παίρνω τη στήλη της πρόβλεψης στο εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ. Την ίδια χρονιά συμμετέχω συχνά το πρώτο εξάμηνο στην τηλεοπτική εκπομπή ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου ενώ τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο φιλοξενούμαι σχεδόν κάθε εβδομάδα στην εκπομπή του ΑΝΤ1 που παρουσιάζουν οι Καραμέρος  – Χαριτάτος. 

Πέρα από όλα αυτά, είναι πολλές οι συμμετοχές μου σε ειδικά αφιερώματα, σε άρθρα, σε συνεντεύξεις που θέλω στο σύντομο μέλλον να επανεκδώσω. Σήμερα αναλογίζομαι πόσο γρήγορα πέρασε ο χρόνος αλλά και πόσα ακόμα σχέδια έχω να πραγματοποιήσω σχετικά με την παρουσίαση αυτού του γοητευτικού, αρκετά αμφιλεγόμενου αλλά πολύ ανθρωπιστικού περιεχομένου της μελέτης των  άστρων σε σχέση με την ανθρώπινη ζωή και μοίρα.

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που θα συμπληρωθούν στις φόρμες του ιστότοπου για να μείνει σε επαφή μαζί σας. Θα χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες με εμπιστευτικότητα και δεν θα τις μοιραστούμε με κανέναν. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα μας σχετικά με την πολιτική απορρήτου. Εγγραφόμενοι στις φόρμες επικοινωνίας συναινείτε στο ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις συγκεκριμένες πληροφορίες σύμφωνα με τους όρους χρήσης. 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Ε.Ε.

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Σάμου 4-6, 104 38 Μεταξουργείο,

Τηλέφωνο: 211 184 8099 , 210 52 31 788

Κινητό: 6970934790

ΩΡΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ 
ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
16.00 ΜΕ 22.00
ΣΑΒΒΑΤΟ:
11.00 ΜΕ 19.00

Συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Δήλωση Απορρήτου

12 + 13 =